Tänään aiheena maaseutu, yrittäjyys ja elinvoimaisuus

Tänään, maanantaina 3.4., olin Punkaharju-talolla kuuntelemassa Savonlinnan omia kansanedustajia ja kysymässä missä mennään valtakunnan asioissa. Tilaisuuden oli järjestänyt MTK Punkaharju ja Punkaharjun Yrittäjät yhdessä. Hanna Kosonen ja Kaj Turunen kertoivat niin koulutukseen liittyvistä asioista, biotalousinvestoinneista, kiinteistäveroasioista kuin maalle muuton mahdollistavista keinoista. Valtuustosalillinen kuntalaisia, mukana myös kuntavaaliehdokkaita, kyseli aktiivisesti ja kommentoi vastauksia.

Kansanedustajien jälkeen paikalla olleet kuntavaaliehdokkaat pääsivät esittäytymään ja kertomaan omista kuntavaaliteemoistaan. Tämän jälkeen siirtyivät eri puolueiden edustajat paneeliin. MTK:n ja Yrittäjien kysymysten jälkeen pääsivät ehdokkailta kyselemään kuntalaiset. Kysymyksiä tuli niin Savonlinnan päivähoidon tilanteesta, ehdokkaiden näkemyksistä Savonlinnan tulevaisuuden strategioista kuin etätyömahdollisuuksistakin. Tietysti esiin nousi monissa kysymyksissä ja kommenteissa myös Savonlinnan huippukorkeat tulo- ja kiinteistöverotkin.

Mielestäni paljon otsikoissa olleiden verojen lisäksi esiin tulisi nostaa Savonlinnan älyttömän kovat maksut ja taksat. Käytän vertailukohteena Imatraa. Mainitsemani taksat ovat molempien kaupunkien nyt voimassa olevia taksoja.

Imatralla 150 neliöisen omakotitalon rakennuslupa maksaa 630 € (perusmaksu 300 € + 2,20€/neliö). Savonlinnassa vastaava maksu on 835 € (perusmaksu 235 € + 4,00 €/neliö).

Vielä räikeämpi ero kaupunkien välillä on teollisuushalleissa. Imatralla 750 neliöisen kylmän teollisuushallin rakennuslupa maksaa 1500 € (perusmaksu 300 € + 1,60€/neliö) ja Savonlinnassa 5000 € (perusmaksu 500 € + 6,00€/neliö). Ei tarvitse paljon miettiä kumpi kaupunki on tältä osin yrittäjäystävällisempi. Asialle on tehtävä jotain!

Kuva Eeva Mikkonen, Itä-Savo

Tilaisuuden kuntavaalikeskustelu on nähtävissä YouTubessa

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *