Vallantavoittelua vai yhteistyötä?

Minun mielestäni kuntapolitiikkaan ei sovi politikointi. Kuntavaalit käydään, tottakai, aina väreissä, mutta sitten päätavoite pitää olla kunnan kehittäminen ja parhaan mahdollisen ratkaisun löytäminen kunnan ja kuntalaisten hyväksi. Ikävä kyllä kaikenlainen edun tavoittelu, suhmurointi ja kytköspäätökset ovat tätä päivää vieläkin. Ja hei, siis Suomessa!

Tällaiseen suhmurointiin liittyy usein  oman edun tavoittelu, liian pitkään vallassa oleminen ja lopulta yksilön kyvyttömyys luopua vallasta. Näitä esimerkkejä löytyy varmasti joka kunnasta. Eräässä kunnassa (kyseessä ei ole etelä-savolainen kunta)  valtuutettu pyrkii valtaan vieläkin, 44 valtuutettu-vuoden ja kunnallisneuvoksen tittelinkin jälkeen. Se alkaa olla lähinnä säälittävää, kun ihminen ei anna tilaa jo toisille. Sillä tilaa ei todellakaan anneta, vaikka äänimäärä ei enää olekaan suurien vuosien tasoa; vedotaan kokemukseen ja pitkään uraan valtuutettuna. Ja sitähän todellakin on. Uskon tosin, että muutosta on tulossa. Paras ratkaisu olisi, että valtuustoissa istuisi niin kokemusta kuin tuoretta näkemystä, sopivassa suhteessa. Aika näyttää.

Savonlinnankin kuntapolitiikassa on viime vuodet ollut kovin riitaisaa tai ainakin kovin repivää. Kuntaliitos ja siihen sopeutuminen on näkynyt niin päätöksenteossa kuin juhlissakin. Olavinpäivää juhlitaan vain Savonlinnan keskustassa, sen sijaan että kahvit olisi tarjolla myös entisillä Savonrannan, Kerimäen ja Punkaharjun kunnantaloilla. Päätöksenteossa karsinta kohdistuu ensisijaisesti kaupungin reuna-alueisiin ja liitoskuntiin. Jos asioita perustelee vain väkikeskittymillä ja tehokkuudella, niin tuolla perusteella ei tarvitse kehittää kuin kaupunkikeskustaa.

Kirjoitin yhteistyöstä ja päätöksenteosta yleisönosastolle Puruvesi-lehteen 16.3.2017

Haluan, että Savonlinnan valtuustossa osataan vihdoinkin ja katsoa, 4 vuotta viimeisimmän kuntaliitoksen jälkeen, Savonlinnaa yhtenä kokonaisuutena. Ei vain kaupunkina ja sen liitoskuntina.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *